Waarom zijn sommige medicijnen zo duur? Verdient de farmaceutische industrie met opzet extra veel geld over de rug van gewone mensen? Nee, dat zit toch iets anders, stelt gezondheidseconoom Marc Pomp.
De hoge winsten van ‘Big Pharma’ worden vaak als een probleem gezien. Laten we de winsten afromen, klinkt het dan uit de monden van politici en belangenclubs.
Onlangs lanceerde minister Schippers van Volksgezondheid nog een plan om de machtspositie van de farmaceutische industrie aan te pakken. Nieuwe medicijnen moeten sneller en voor een betaalbare prijs beschikbaar komen, aldus de minister. “Het huidige systeem is niet houdbaar en moet veranderen.”
Economische reden
Maar de houding van de minister is juist de reden voor dure medicijnen, stelt zelfstandig gezondheidseconoom Marc Pomp. Uit economisch onderzoek blijkt namelijk dat aandeelhouders van farmaceutische bedrijven het ingrijpen van de overheid in de vergoeding of prijs voor geneesmiddelen als een hoog risico zien. Daarom stellen ze hoge rendementseisen, waardoor sommige medicijnen erg duur zijn.
Uit onderzoek blijkt tevens dat als dat politieke risico er niet zou zijn, de winsten zouden dalen en er meer geld naar research en ontwikkeling zou gaan.
Het echte probleem van het huidige systeem is dat bepaalde onderzoeksvragen te weinig aan bod komen, aldus Pomp. Zo hebben farmaceutische bedrijven er geen belang bij om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, omdat ze de kosten van het onderzoek nauwelijks terug kunnen verdienen.
Bekijk het gesprek dat Pomp had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl